Sila muža, pravidelný unikátny 30-minútový rozhovor dvoch mužov na báze otázok a odpovedí na horúce témy týkajúce sa mužov, otcov, synov z pohľadu Etikoterapie, vysielaný v rámci cyklu K prameňom etikoterapie.

Naživo vysielame každú tretiu stredu, rozhovor vedú VLADIMÍR TĹČIK a VLADIMÍR ČERVENÁK.

Vysielame v premiére na kanály YouTube, konto Vladimír Červenák a tiež na www.advaita.sk.

Otázky a námety na rozhovor môžete písať na mailovú adresu: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

Streda 6. októbra 2021 o 20:00

Okruh tém 11. časti

Čo závislosť vlastne je, z hľadiska etikoterapie ?

Uvedomil som si, že keď mám nejakú závislosť, napríklad fajčenie cigariet, tak k nej máme priradené rôzne presvedčenia typu: ,, Keď fajčím, tak sa viem uvoľniť,, ,,Môžem pokecať s kolegami v práci a oddýchnuť si chvíľku,, ,, Keď fajčím, nejem toľko a nepriberám,,. Alebo pri závislosti na alkohole: ,,Vtedy dokážem všetko,, ,,Som sebavedomý,, ,,Mám fantastickú náladu, opäť žijem naplno,, Tieto malé presvedčenia, ešte viac zoceľujú, podporujú ten návyk a udržujú nás v závislosti. Preto sa chcem opýtať, či tá cesta ako to zmeniť, je zamerať sa najprv na tie menšie presvedčenia, ktoré by bolo vhodné zmeniť a tým oslabiť tu závislosť, alebo je aj iná cesta, ako priamo pracovať s tou hlavnou závislosťou, nezávisle na týchto presvedčeniach ?

Vnímam, že závislosti vznikajú aj pri správaní, ktoré je zdravie podporujúce a aj pri správaní ktoré zdravie poškodzujúce, ako príklad: niekto užíva drogy ,alkohol, fajčí, a naopak :niekto športuje, zdravo sa stravuje, no časom to preklopí do závislosti, kedy už svoje telo poškodzuje.

V čom je v týchto dvoch veciach rozdiel ? Čo vedie niekoho k tomu, aby si vytváral závislosť na tých zdravie poškodzujúcich činnostiach a nie, na zdravie podporujúcich ? Je vôbec možné, pustiť to celkovo, to znamená pustiť pripútanosť, lipnutie a závislosť, lebo aj keď to robíme po jednotlivých témach v našom živote, tak je tu jedna primárna závislosť, a ňou je závislosť na jedle, pití a dýchaní, ako našich životných potrebách, a tiež priamo na živote. Ako to vidíš ty, Vladimír, dá sa zmeniť aj tá základná, primárna závislosť ? A je to vôbec potrebné ju zmeniť ?

Podporte nás, prosím, odberom, budete informovaní o nových videách na našom kanáli.