Žena vidí do šírky, muž do diaľky – tak sme nazvali naše posledné rozprávanie s Vladkom, teraz v téme mužsko-ženských vzťahov pokračujeme. Čo viac možno teda o nich povedať z etikoterapeutického pohľadu? 

Posledný rozhovor sme skončili s tým, že žena sa rozplýva v hraniciach, ktoré jej nastavuje muž. Z toho vyplýva, že žena s mužom nemôžu byť rovnakí. Nemôžu rovnako konať a myslieť. Či?

- Pozri sa na ženy a mužov cez hemisféry. Pravá je ženská, sídli v nej kreatívne, tvorivé myslenie, žena myslí rôznymi smermi súčasne. Napríklad aj preto je ženám, ktoré sú silne v ženskej polarite, ľahké byť multifunkčnými. Vedia robiť súčasne dvadsať vecí a nie je to pre ne problémom. Je pravda, že nie tak efektívne a presne, ale vo vašom myslení cól sem, cól tam, ani dva kilometer nehrajú rolu. Pre muža je to katastrofa, lebo on je v ľavej hemisfére a potrebuje presné údaje. Keď sa pozrie na obraz, vidí množstvo takých a takých pixelov. Žena má z obrazu nejaký pocit – harmonický, disharmonický, farby... až potom sa pozerá mužským spôsobom a vidí detaily. Teda pohľad muža je na detail a potom z neho skladá celý svet, pohľad ženy je o pocite z celku.

 

To sú dve polarity, máme ich však v sebe aj my ženy, aj vy muži. Veď to je rovnaké, v čom sme teda iní?

- Ženské telo je tvorené pravou hemisférou, preto je jemné, hebké. Reprodukčné orgány sa síce vyvinuli také isté ako u mužov, ale sú zatlačené do vnútra, mužské von. Je však dôležité, že to pasuje spolu.

Pred zákonom, pred Bohom sme rovnakí, nie sme však rovnakí tým, ako sme konštruovaní. Muž a žena ani nikdy rovnakí nebudú. V tom sú zradné teórie, ktoré hovoria o treťom pohlaví. Sú na Zemi aj také bytosti, ktoré cítia rovnako obe polarity, alebo je navonok ženou, ale vnútorne sa cíti mužom alebo naopak. Rozumiem tomu, ale nie je jedno, či je to muž, či žena. Často si žena vyrobí mužské telo cvičením vo fitness. Je v poriadku, že cvičí, žije zdravým životným štýlom, ale nie je v poriadku, že mužským spôsobom. Stratí ženskosť. Nehovorím, že je to zlé alebo dobré. Ukazujem len, k čomu vedie pomýlený pohľad, že nerozumieme energii a nevieme na ktorej strane je muž, na ktorej žena a čo je naša prirodzená poloha. Kauzálne dôsledky? Títo ľudia na konci dňa sú veľmi nespokojní i napriek tomu, že predvádzali svetu, akí sú krásni, dokonalí a čo všetko dokážu. Na konci života cítia, že žili pomýlený život. Cítia nenaplnený život a veľmi často prichádzajú aj vážne zdravotné dôsledky. Je veľmi zlé, keď vy ženy chcete mužským spôsobom dokazovať, že ste rovnocenné. To je veľký omyl, lebo žena nikdy nebude ako muž, je inak konštruovaná. Muž nikdy nebude ako žena, lebo na to nie je  konštruovaný.  Vyplýva to z logiky, ako energie fungujú, čo je muž a čo žena. Muž má energie na to, aby bol silný a treba skúmať, čo ho robí silným.

No, to ma zaujíma. Čo robí muža silným a akú úlohu v jeho sile máme my ženy?

- Silný je vtedy, keď sa cíti užitočný a jeho život má zmysel. To zacíti, keď má svoju rodinu, pre ktorú sa vie aj zodrať, teda pre ňu naplno pracuje. Potrebuje dávať silu svojej rodine. Na tomto je veľmi závislý. Dokonca až tak, že môže vážne ochorieť, ak je šiestym kolesom na trojkolke. Cíti sa veľmi, veľmi zbytočný a zomiera ticho. Otázka teda znie, ako to  z pohľadu energie má byť.

Úlohou etikoterapie však nie je dávať návody a hovoriť, čo je správne či nesprávne. Etikoterapia skúma, keď to je takto, aké sú potom dôsledky, keď to je inak, aké sú dôsledky. Podľa dôsledkov sa môže každý sám zariadiť. Sám rozhodne, ako si život uprace a ako ho žiť bude. Už vie, čo k čomu povedie. Nečakaj teda odo mňa, čo robiť máš, čo nemáš. Odmietam to hovoriť, lebo rady dáva a riadi len ten, kto si potrebuje niekoho podriadiť, aby ho potom ovládal.

Etikoterapia je sebapoznávacia metóda a keď hovorím príklady, tak len z dôvodu, aby sme videli kauzalitu, čo k čomu vedie. Ak hovoríme, že zdravé vzťahy robia zmysluplného človeka, potom sa musíme vo vzťahoch dotknúť aj tej témy, že keď sa mýlime, že muž a žena sú to isté, že keď si žena potrebuje dokazovať mužským spôsobom, že je rovnocenná a muž ženským svoju rovnocennosť, tam niečo prirodzene nebude fungovať. Ak muž uviazne v kuchyni, nebude motivovaný, aby viac financií nosil domov, aby uživil svoju rodinu. Taký muž bude vytvárať teplo rodiny, jeho žena bude robiť kariéru, ale je otázkou času, kedy žena mužom začne pohŕdať. Jej muž ju totiž nechráni, nie je užitočný ako muž, je len kamarátka. Keď sa toto vo vzťahu udeje, partneri sa nestačia  čudovať, čo sa vo vzťahu stalo.

Presne toto sa však deje v mnohých súčasných vzťahoch. Veď je moderné, že muž ostáva na „materskej“ a žena robí kariéru.

- Áno, treba však povedať, že na Zemi sme štyri druhy bytostí.  Muž s mužskou polaritou, žena so ženskou, ale sú tu ešte dve bytosti, ktoré polaritu môžu mať v telách opačne. Žena s mužskou polaritou pri narodení a muž so ženskou. Taký muž sa prišiel na Zem byť mužom len učiť. Nesúvisí to však s jeho orientáciou, môže byť orientovaný na ženy, ale aj nemusí. Muž s mužskou polaritou tiež nemusí byť orientovaný na ženy. Polarita vôbec nesúvisí s orientáciou.

Muž so ženskou polaritou sa bude pchať žene do kuchyne, bude jej radiť čo a ako má v nej robiť, budú mať iný názor, ako čo robiť v domácnosti. Jednoducho – taký muž žene doma zavadzia. Nepúšťa ju do jej priestoru, v ktorom by už ona mala byť kráľovnou. Ak je to žena so ženskou polaritou, bude z neho nešťastná. Nemá totiž priestor na to, aby ženou bola. Čo je žena? Žena je energia, ktorá sa rozprestiera všetkým smermi súčasne ako lúče slniečka.

Keď ženu posadíte do nejakého priestoru, ona sebou samou dokáže zaplniť celý priestor. Takú ženu cítime. Ak ste mali takú babičku, keď ste k nej prišli, neprišli ste  k dedovi, ale k babičke, lebo jej teplo v dome bolo. V tomto by sme nemali muži a ženy súťažiť. Babkine svetielko totiž zasvieti v tme a zaplní priestor. Muž však vyrobí štyri steny, v ktorých žena môže svietiť a medzi ktorými môže hriať. Ak by tam štyri steny neboli, teplo a svetlo sa rozšíria a stratia v priestore, nepocítite ich. Keď je mínus tridsať vonku, vašich 36,5 nezahreje priestor. Aby ste mohli cítiť babkine teplo, musia tam byť dobre zateplené štyri steny. Postaviť tie steny je úloha muža.

Vieš to vysvetliť aj inak?

- Poviem príklad. Keď si zoberieš pohár naplnený vodou, pohár je muž a voda je žena. Tuhosť skla dokáže vytvoriť priestor, v ktorom sa nachádza voda. Spolu dávajú zmysel. Keby pohár zmizol, čo si počne voda? Rozleje sa a je po nej... Z pohára sa jej môžeme napiť, pohár jej dáva nejaký tvar, a presne tak aj vo vzťahoch tvar rodiny dáva muž. Dáva taký, na čo má, aké sú jeho kvality. Občas počuť, že muž je taký a taký a chudinka žena... Žena nemôže byť chudinkou, obeťou. Ak si pritiahne takého muža, s ktorým vzťah sa jej nijako nepáči, v etikoterapii hovoríme, preskúmaj v sebe, akými frekvenciami si si pritiahla taký zázrak. Neexistuje totiž, že jedna dokonalá princezná si pritiahne nedokonalého debila. Také sa v prírode nedeje, deje sa len frekvenčne podobné. Vrana k vrane sadá, frekvencia ku frekvencii. Vždy ladia len podobné.

Keď budem mať dve naladené gitary a zahrám G na jednej, na druhej G bude rezonovať bez toho, aby sme sa gitary dotkli, a budeme ho počuť. To je zákon rezonancie a podľa neho si priťahujeme do života veľmi podobné bytosti, na ktorých vidíme svoje kvality. Ak máš doma tyrana, to ti zrkadlí, že si obeť. Potom dvíhaj svoju sebaúctu a tyran nemusí byť takým veľkým tyranom. Vyrovnajú sa vaše frekvencie. Ale to, ako pracovať na sebe, ako dvíhať svoje frekvencie, to je celá jedna veda.

Ako teda mužsko-ženské vzťahy vyzerajú z pohľadu energie  optimálne?

- Samozrejme vo vonkajšom svete sa k optimálnemu modelu len približujeme. Veľmi často približovanie trvá mnoho generácií, kým niektorá nájde optimálny model. Čím viac generácií pracovalo na sebe, tým lepšiu štartovaciu čiaru máš. Prečo? ... lebo fyzicky tvoje telo sú všetci tvoji predkovia a výrazne to, čo si ty dnes, ovplyvňuje posledných dvanásť generácií, ktoré sú za tebou. Je to asi tristo rokov dozadu. Oni ovplyvňujú, ako ty myslíš, čo si, aká si, čo si objavila, na čo si prišla... Všetko zapísali do genómu, ktorý ti odovzdali a ty ho máš v sebe a ty tie vrstvy postupne v sebe objavuješ, odkrývaš. Tam potom štartuješ, tam pokračuješ. Táto informácia má hodnotu aj v tom, že presne toto sa deje aj ďalej. Ak máš deti, odovzdávaš zas to, čo si ty rozpoznala a ďalších dvanásť generácií ovplyvníš. To je zodpovednosť za to, či pracuješ na sebe alebo si užívaš život s tým - však ja nič, ja muzikant, ja môžem čokoľvek.

Ak musíš začínať celkom od nuly, to znamená, že tvoji predkovia veľa veci nepochopili a odovzdávali ti len naučené vzorce, potrebuješ veľa na sebe pracovať. Veľmi často naučeným vzorcom je napríklad to, že žena pohŕda mužom. Potom pohŕdanie žien mužmi sa veľmi často odovzdáva a ďalšia žena v ďalšej generácii si nájde slabého muža so ženskou polaritou. Ona zase bude vidieť len mužovu slabosť, bude odkázaná ostať viac mužom ako ženou, na nej bude celá ťarcha, a tak aj ona bude pohŕdať mužom, mužmi. Keď sa narodí muž do takejto rodiny, bude vychovávaný ako slabý muž a nájde si silnejšiu ženu. Dievčatá potom zas budú vychovávané v duchu bojovníčok v zmysle, že musia byť silné, celé je to na nich, chlapi sú nepoužiteľní.

To sú rodové vzorce, ktoré sa odovzdávajú ako veľké poklady do ďalších a ďalších generácií do chvíle, až príde niekto, kto pochopí, že toto je cesta do pekla a povie dosť. Toto je transformačná cesta. To znamená, že pre ďalšie generácie sa život môže otočiť, že žena bude ženou a muž mužom.

Muž je slabý v tých prípadoch, keď nemá ešte mužskú skúsenosť, keď duša nezažila mužské telo, keď je v ňom prvýkrát. Učí sa, ako s mužskou energiou pracovať, čo je jeho úlohou. Buď to dostane ako odkaz predkov, potom bude v mužskej pozícií šikovnejší, zručnejší.

Ak však v rodine je karma ťažká a nedostal vzorec zmien, bude neistý, nerozhodný. Nebude vedieť prebrať zodpovednosť, nebude vedieť rodinu chrániť. Partnerku vníma ako rovnocennú bytosť, s ktorou súťaží – ty sa staraj o seba, ja o seba. Veľmi často v súčasnosti vidno v domácnostiach, že partneri zvlášť hospodária s financiami. Každý má svoj účet a keď idú na večeru, každý si platí svoju. To je katastrofa z pohľadu dôsledkov, ktoré táto situácia prináša. Potrebujeme sa od začiatku všetko učiť, aby sme sa ako národ zachránili. Nemáme mužov, ktorí by našu krajinu chránili. Kde sú? Všetci muži nosia sukne. Niekedy sú totiž v ženských telách.

Mám zmapované na svojich kurzoch, že chodia na ne muži, teda väčšinou ženy s mužskou polaritou, ktoré sa v tomto živote len učia byť ženami. Keďže si pritiahli slabých mužov, ony v mužských frekvenciách ostávajú, hoci majú ženské telo, ale preberajú mužské role. Zarábajú ako muž, robia kariéru... Muž je len príveskom, nejakou ozdobou. Muž potom jedným z troch spôsobov odchádza z tohto sveta. Buď je to krčma, ženy alebo sa stiahne do jaskyne.

Kde sú teda silní muži? 

- Samozrejme, sú aj silní muži. Chvalabohu, lebo biela civilizácia speje do zániku už len tým, že ničí sama seba. Nepotrebujeme sa zničiť zvonku, my sa ničíme zvnútra. V súčasnosti je oveľa závažnejší problém neplodnosť mužov ako žien, ale o tom si budeme rozprávať na budúci mesiac.

xxx

 Ako môžeme zistiť, s akou polaritou sme sa narodili na tento svet? Sme ženy so ženskou či mužskou polaritou? Sme muži s mužskou či ženskou polaritou? Dá sa to vypočítať cez numerológiu. Poznal ju už Pytagoras a pred ním starí Egypťania. Potom sa dá intenzívne pracovať na sebe a zároveň transformovať staré, nefunkčné rodové vzorce a stereotypy o levely vyššie. Rastieme spolu.