Čo sa udeje pri odovzdaní sa v meditácii?

-Uvoľníš sa. Ty zavretá bytosť vo svojej bubline pri meditácii sa môžeš tak uvoľniť, že sa kontaktuješ s energetickou a spirituálnou úrovňou. Spirituálna úroveň je neviditeľná. Spiritus znamená duch a je to ten priestor, ktorý je neprejavený a je potencionálom všetkých možností. Môžeme ho označiť tiež poľom všetkých možností. Z tohto priestoru  akákoľvek možnosť, na ktorú sa zameriaš a zvolíš si ju, sa materializuje v energetickej úrovni. Mení sa na energiu, stáva sa skutočnosťou a ty si tá, ktorá si vyberá zo spirituálnej neprejavenej sféry práve tú možnosť, na ktorú zameriavaš pozornosť a ona sa ti v energetickej úrovni prejaví. A teraz dobre počúvaj: keď si vedomá, robíš to vedome, vedome volíš, vedome materializuješ, spúšťaš tok energie. To je karma, kauzalita. To potom prežívaš na emocionálnej úrovni, mentálnej úrovni stále v integrite, a to všetko sa ti manifestuje v reálnom živote.

Ak si však na energetickej úrovni vytvoríš bariéru, tiež si rovnako stále ty vyberáš, ale cez filter zatlačených emócií nevnímaš, že ty si vyberáš. Na mentálnej úrovni potom vidíš, čo si si vybrala, a vtedy už kalkuluješ a ľutuješ, že si si nevybrala niečo iné a zamotávaš sa sama do svojich klamstiev, lží a ilúzií. To je celý mechanizmus, veľmi jednoduchý.

Ktorý krok z toho, čo si popísal je najdôležitejší?

-Vyčistiť si emočnú vrstvu. Vyliečiť si emočné zranenie, vzdať sa práva a možností trestať seba aj iných. Odoprieť si právo trestať niekoho. Vedome sa trestania vzdať - vtedy sa uvoľníš. Presne o tomto je modlitba. Pri modlitbe sa uvoľníš a odovzdáš a vtedy do tvojej bubliny, v ktorej si uzatvorená, svieti svetlo zo spirituálnej úrovne. Spirituálne bytie znamená, že je úplné prázdno a úplný potenciál, ale aj vyžarujúce svetlo. Predstav si seba ako cibuľu. Máš vrstvy, cibuľoidné vrstvy. To sú naše role-kabáty, ktoré sme si zobrali na seba, v ktorých sa deň čo deň vyskytujeme. Na konci si nejaké telo – muž alebo žena, ale aj to je rola, pretože tvoje telo mohlo byť v rôznych zrodeniach rovnako mužské ako ženské. Záleží od toho, pod vplyvom ktorej hemisféry sa začalo vyvíjať. Aj my muži máme prsníky – stačilo, aby šla energia opačne a bolo by to inak.

Pravá hemisféra je muž, ale bunkový základ je rovnaký v pravej i v ľavej. Otec donesie Y chromozón alebo X a podľa toho dostáva telo impulz. Ide o to, ktorá spermia dostane šancu. Táto šanca je ovplyvnená frekvenciou, ktorá je predpripravená tebou samou. Ty tvoríš svoje frekvencie a tvoríš ich už teraz, v túto chvíľu. Tvoríš si zajtrajšie, pozajtrajšie frekvencie, dokonca aj tie, ktoré budeš mať v budúcom živote. Teraz ich vytváraš. Vytváraš ich myšlienkami, vytváraš slovami a vytváraš činmi.  Tromi bránami. Hovoríme potom o karmických dôsledkoch.

Rozumiem dobre, že čistotou myšlienok, slov a konania si sama vytváram schopnosť v blízkej i ďalekej budúcnosti nejako konať, mať silu?

- Áno, lebo to nie je len tak samozrejme mať životnú silu. To je zodpovednosť mať silu. Silou môžeš aj ničiť, zabiť, môžeš deštrukčne pôsobiť, môžeš sa k veľkej bolesti, vine a výčitkám dopracovať a zablokovať si svoju silu. Poznám veľa ľudí, mojich klientov, ktorí si zakázali využívať vlastnú silu a majú obrovský strach. Vedia, že majú silu, a majú veľký strach ju používať, pretože ju veľakrát zneužili proti sebe, proti iným v predchádzajúcich zrodeniach. To je na dlhé životy blok. V súčasnosti idú kurzy kvantovania, na ktoré mnohí letia ako muchy na med. Tieto kurzy sú veľkou nezodpovednosťou, lebo dávate do ruky dieťaťu zápalky a hovoríte mu – choď sa hrať do stodoly. Ako to robiť inak? Najprv potrebuješ podporiť iného, aby si upratal morálku, upratal hodnoty, aby sa naučil rozumieť tomu, aká je sila, ktorou on sám je, a potom môže on sám tou silou narábať. Veľkým omylom duchovných ľudí je i to, ktorí síce žijú morálny život, ale majú stále veľký strach vlastnú silu používať.

My sme však stále vyzývaní životom, aby sme svoju silu uchopili a pracovali s ňou správne. Keď jednoducho pochybíme, môžeme sa vrátiť naspäť a vedomie ťa to bude učiť. Bude to ďalšia tvoja cesta, že sa budeš učiť, ako so svojou silou pracovať správne. Či je to sila muža, či je to sila ženy.

V čom spočíva skutočná sila muža a skutočná sila ženy?

-Vychádza nie z nejakej filozofie alebo názoru. Vychádza  z podstaty toho, ako energia prúdi a funguje v jednoduchej špirále. Z logiky špirály možno vyvodiť, čo je sila muža a sila ženy, ako sa prejavuje silná žena a ako sa prejavuje silný muž. Na to nepotrebuješ byť filozofom, stačí ti pochopiť, ako funguje energia v pružine, v špirále alebo si predstav, ako funguje vodný vír, či vzdušný vír, tornádo. Jednoducho – energia, ktorá sa zatáča do lúča, lebo sme tá istá energia.

Táto pravda sa nemení ani cez doby, ani cez veky, ani cez módu, ani cez nič. Zostáva stále pravdou. To, čo mení doba, to čo mení móda, je len názor, momentálne výhodný módny názor. Zajtra už nebude platiť, zbytočné je venovať mu tri minúty času. To sú stratené tri minúty.  To, čo stojí za to rozpoznať, sú zákony univerza. Zákonu univerza stojí za to venovať pozornosť, stojí za to porozumieť mu. Raz, keď tomu porozumieme, budeme rozumieť úplne všetkému. Všetko podlieha tomuto jednému zákonu. Módne sú veci fajn – dnes je to však takto, zajtra inak: tento rok boli módne zlaté vianočné stromčeky, nabudúce budú červené, potom biele... Nemôžeš sa trafiť do módy, ale keď pochopíš zákon univerza, vždy sa trafíš, preto treba poznávaniu univerzálneho zákona venovať pozornosť. Kam totiž ide tvoja pozornosť, tam ide tvoja energia, tam prichádza svetlo.

Odkiaľ prichádza to svetlo?

-Z teba, zo mňa, z nás. My si svietime, my rozpoznávame – to je dôležité vedieť. Keď sme ako cibuľa a začneme ju lúpať, to znamená všetky role, ktoré hráme,  dávať preč. Na to, aby sme spoznali seba, nepotrebujeme zistiť, kto sme. Stačí len odložiť to, čím nie sme. Keď odložíš všetko, čo nie si, tak vyvstaneš. Keď poslednú šupku z cibule dáš dole, keď všetky svoje role dáš preč, nájdeš jadro v cibuli - číre prázdno. To je tá filozofická otázka – kto teda som. Alebo mimozmyslové zážitky. To znamená, že máme energetické telá, že sme zložitejšia bytosť, ako sami seba vnímame z fyzickej úrovni.  To, že sa vnímame ako jedno fyzické telo, je jedna vec, ale v skutočnosti sme frekvencie na energetickej úrovni. Si vibrujúca energia.  Predstav si, že každá jedna tvoja bunka je rýchlo rotujúca energia. Potom my predstavujeme v jednom energetickom systéme frekvenčné výboje. Ččč, ččč, ččč...

Vráťme sa k predstave o cibuli. Mám pocit, že tam ostalo niečo nedokončené...

-Áno. Keď šúpeš, šúpeš cibuľu, dávaš všetko to, čo nie si ty, preč. Treba pochopiť, že ani poslednou šupkou nie si ty. Je to len nejaká bunka, ktorú dáš preč, teda nie si ňou. Čo je v strede cibule? Úplné prázdno. Nič. Keď dáš poslednú šupku dole, ostáva prázdne jadro a takto je to aj s nami. Posledná úroveň v nás je úplné prázdno. Neboj sa toho prázdna. To prázdno je živé a má jednu úžasnú vlastnosť: vyžaruje z neho svetlo a teplo. Prázdno je spirituálna úroveň, potenciál, v ktorom je zatiaľ všetko neprejavené. Na čo sa vedomie zameria, z toho potenciálu potom vystupuje. To je ten zázrak, že Boh tvorí sám zo seba. Zo seba tvoríš seba, zo seba tvoríš to, čo sú potom objekty v prázdne. Všetky objekty, ktoré pozoruješ ako v kine, si vytvorila tým, že sa na ne zameriavaš a ich pozoruješ.

Keď sa naučíš uvoľniť tieto energie, tak akýkoľvek zámer, ktorý budeš mať, vieš zrealizovať. Na čo sa zameriaš, to už prešlo filtrom, ktorý ti odfiltruje a nakoniec umožní priať si len to, čo je v súlade s najvyšším dobrom. Vtedy ani zámery, ani túžby iné nemáš. Robíš to, čo je v súlade s najvyšším dobrom. Nemáš v sebe ani jednu nepriateľskú subosobnosť, ktorej by si urobila to, že na jej úkor si želáš niečo. Úplné vyčistenie sebectva nastane. Vtedy, čo si praješ, vychádza zo spirituálnej úrovni a prechádza  energetickou, emočnou, mentálnou vrstvou až vo fyzickom tele sa manifestuje. V tele aj v realite tvoje túžby sa menia na potreby a napĺňajú sa. Čo si praješ, to sa ti zrealizuje. Niekedy tak rýchlo, že sa čuduješ. Hneď. Čím máš lepšie vrstvy prečistené, tým rýchlejšie a ľahšie ide materializácia.

Táto cesta vážne vyžaduje mať základ, o ktorom som hovoril. Potom si naozaj mágom. Mágia je v tom, že musíš poznať zákon, ktorý hovorí, že nikdy proti nikomu ani ničomu inému nejdeš. Vždy v súlade s najvyšším dobrom celku. Vždy myslíš na celok, všetko je celistvé, všetko celistvé bolo, ja som vždy celistvý... Žiadne, že som málo, že ma je menej, žiadne nízke sebavedomie. Každý sme tou najdokonalejšou bytosťou vo vesmíre. Toto si. Akonáhle tomu neveríš, tak je to tvoj obraz vlastného odporu voči sebe samému.

To je dôvodom, že zažívame aj nebezpečný svet?

-Nebezpečný svet žijeme len preto, lebo máme v sebe, vo svojom vnútri uzavreté subosobnosti – časti, ktoré sú nepriateľské voči iným tvojim častiam. Nepriateľa máš najprv v sebe, až potom sa ti zrkadlí zvonka, zaútočí na teba. Nemôže na teba útočiť niekto, keď ty v sebe nemáš agresivitu, agresívnu subosobnosť. Žiaden útok. Keď niekto na teba útočí, to znamená, že predsa len máš nejakú uzavretú, nepriateľskú subosobnosť vo svojom vnútri. Potom ju hľadaj. Hľadaj ju vytrvalo. Keď ju nájdeš, dostaň ju do spojenia, uvoľni sa napríklad cez modlitbu a vyliečiš sa aj z ťažkých závislostí. 

Naozaj sa to dá?

-Za bežných situácií nie je možné zachrániť človeka ťažko závislého. Vokalista Krishna Das sa vyliečil vďaka mantrám. To je sila mantier, sila kirtanov. Jedna z najsilnejších mantier je Mantra mieru. Určite ju poznáš. Prečo je najsilnejšou?  ... lebo ňou žehnáš svetu mier, všetkým bytostiam želáš mier, hojnosť, celistvosť, úplnosť. To, čo praješ iným, to praješ sebe. To aj v tebe rastie a rozvíja sa. Všetci túžime vo svojom srdci, v srdcovej čakre po pokoji. Udržať si pokoj, či ťa chvália, či ťa hania. Udržať si pokoj, nech sa deje čokoľvek.

Tieto slová mi navodzujú ďalšiu otázku. Prispieva k nim aj situácia, ktorá sa ti stala nedávno. Niektorí žiaci tvojej školy ťa obvinili, že texty, ktoré boli uverejňované vo Vitalite a tiež na tvojej stránke, si skopíroval od iného autora, ktorý ich publikoval na svojej web stránke a mohlo sa zdať, že on je ich autorom.  Čo to však s tebou urobilo ako s etikoterapeutom? 

-Začnem od lipnutia. Ak chceš mať v sebe mier, nelipni na ničom, lebo lipnutie a odpor je tá istá frekvencia. Keď nebudeš na ničom lipnúť, nič ťa neurazí. Naopak, vieš ísť do pochopenia a súcitu. Neurazilo ma to, pretože na svojich textoch nelipnem. Vedel som človeka, ktorý uverejnil moje texty na svojej webovej stránke bez udania autora, pochopiť. Možno to myslel dobre, možno niektoré veci nemá domyslené, možno nemá nejaké zručnosti... ale keď som ho oslovil, vôbec nešiel do obrany. Okamžite sa ospravedlnil, texty stiahol a hneď dal autorstvo do poriadku.

Keby som na textoch, autorstve lipol alebo precítil nejakú zášť či krivdu, tak sa všetko deje úplne iným spôsobom. Na druhej strane mi situácia odkryla to, čo som mal v tieni a nevidel som: toto si mohli myslieť moji žiaci o mne čo i len minútu, že som ja niečo od iného odpísal? Na všetkých prednáškach vždy rozprávam, ako je dôležité, aby ste zdieľali, správne citovali zdroje, aby ste vždy povedali, od koho čerpáte, od koho ste sa učili. 

Pre mňa bolo čarovné na celej situácii to, že som si myslel, že viem pochopiť to, čo sa stalo. Myslel som si pyšne o sebe, že viem pochopiť, že nie každý zdieľa na našich seminároch. Kto nezdieľa, síce si dobije energiu na stretnutiach, ale nedostáva to, čo by mohol, nepočuje veci, ktoré rozprávam. Keď nepočuje, tak ani nevidí a myslel som si o sebe, že mám týchto ľudí pochopených. Toto bola pre mňa tá skúška. Stalo sa to, čo stále prízvukujem mojim žiakom, že život povie, ako veci sú, nie že vy si myslíte, že niečo tak je.  Na takýchto skúškach zistíte, ako ste na tom, aká je pravda o vás. Rozumieš?  Ak hovoríš – toto už mám vyriešené, toto už mám pochopené, hovoríš stále z mentálnej úrovne. Nevidíš, čo sa deje na energetickej a spirituálnej úrovni.  Na to, aby si videla, potrebuješ byť v stopercentnom spojení celý čas.

... ale to vie len osvietený človek. Kto je teda osvieteným človekom?

-Osvietený je ten, ktorý už dokáže udržať svoje svetlo a vyžarovať. Uvedomuje si, že je prázdny stred, ktorý svieti a vyžaruje. Je tým prázdnym stredom, o ktorom sme pred chvíľou hovorili.

Sme tou vyžarujúcou bytosťou, ktorá prijíma  energiu zo spirituálnej úrovne. Prijímané transformuje na teplo a svetlo, ktoré vyžaruje smerom von. Transformátor. Tam je aj mužská, aj ženská sila prítomná. Tam si nezničiteľná a nesmrteľná bytosť. Nič sa ťa nemôže dotknúť, lebo si číre prázdno. Číre prázdno nemôžeš rozdeliť na dve číre prázdna, nemôžeš ho pokrájať, zabiť, nemôžeš mu nijako ublížiť. Zdroju nemôžeš nijako urobiť zle. Môžeš to, čo je tvorené zdrojom, zničiť, deštruovať svojím odporom. Tam treba rozpoznávať, že týmto deštruuješ, len seba. Nič viac a nič menej. To je to podstatné, čo treba pochopiť. Rastieme spolu.