autor: Vladimír Červenák

www.advaita.sk

Trápia vás infekcia Helikobaterom pyroli, vredové ochorenia, tráviace propblémy, gastritída alebo potravinová intolerancia? Ak máte tráviace problémy, zápal sliznice žalúdka spôsobuje najčastejšie práve Helikobakter pyroli. Podľa výskumov má táto baktéria vplyv aj na vývoj histaminovej intolerancie. Množí sa, ak máte v živote nerovnováhu. Idete proti svojmu životu vtedy, ak do vašich úst vkladáte nesprávne (nevhodná, mŕtva strava) a rovnako nesprávne z nich vychádza, (negativna myseľ). Teda ak ste zanedbali vytváranie prostredia vhodného pre udržanie dobrého zdravia a naopak vytvárate prostredie plné chaosu nezlučiteľného so zdravým (morálnym) životom. Morálnym rozumieme také správanie, či myslenie, voči akému nič nenamieta v nás ani mimo nás.

Ayurvéda za príčinu prítomnosti helikobaktera považuje nerovnováhu v energii. Vieme, že tú si blokujeme rezistenciou, odporom, alebo lipnutím na škodlivom. Učme sa opúšťať. Ak nemáte v rovnováhe tráviaci oheň (agni) a životnú silu, imunitu (odžas), začne sa množiť. Spôsobuje zápal sliznice. Ak je zápal podporovaný stresom, sú vytvorené predpoklady pre vznik ochorenia, až po tie najťažšie (vredy a rakovina). Klasická západná medicína to lieči ťažkými antibiotikami. (Trojkombináciou antibiotik a liekov proti kyseline). Rizikom sú ťažké vedľajšie účinky, keďže na to, aby bol odstránený patogen silnými antibiotikami, dôjde k narušeniu prospešného mikrobionu a oslabeniu imunity. Odstráni síce baktériu, najčastejšie však iba zníži jej výskyt. Môže vyliečiť vred, alebo odstránením časti žalúdka nádor, ale nevylieči príčinu ochorenia. Infekcia sa opätovne vracia. Príčinou je arogancia a ignorácia. 
O ignorácii si prečítajte v časti zdravie poškodzujúce emócie na www.advaita.sk.
 
 
Sebaliečenie spočíva v uvoľnení odporu etikoterapiou, liečením mravnosťou k sebe aj iným. Prijatím, odpúšťaním sebe aj iným, hlbinným sebapoznaním a ukončovaním vzorcov odporu a zamerianím na život podporujúce vzorce. Ďalej správnou stravou (ayurveda odporúča satvickú a radžastickú stravu, a vylúčenie tamasickej stravy, podľa typu Vata, Pita, Kapha) a zmenou stravovacích návykov.
 
Vhodnou potravou sú obiloviny, ryža, strukoviny, ovocie, zelenina, med, bylinky, orechy, koreniny podporujúce tráviaci oheň, fermentované potraviny. Nevhodnou potravu je mäso (vylučuje toxíny), konzervanty (ečka), chemicky opšetrované potraviny, opätovne ohrievané jedlo, cukor, káva, alkohol.
 
Ak podporime symbiotický mikrobiom, bakteriálnu flóru podporujúcu imunitný systém a tráviaci oheň, vytvoíme podmienky pre zdravie fyzické, mentálne i emocionálne.
 
Prosperujúci mikrobiom podporuje tvorbu serotonímu, zvýši sa pocit šťastia a radosti. Následne sa zlepší tvorba melatonínu, zlepší sa spánok. Následkom toho sa zlepší tvorba dopamínu. Ten zlepšuje životnú silu i tráviaci oheň. Zvýši sa životná sila, imunita. V takomto prostredí žiadne patogénne baktérie nemajú prostredie pre kolonizáciu organizmu. Toto je cesta k vyliečeniu i zdraviu.
 
Alternatívou k antibiotickej liečbe helikobakteriálnej infekcie je kúra Mastichou, Chionskou živicou z pistáciovníka (Pistácia Lentiskus), (Chios je grécky ostrov). Hypokrates odporúčal mastichu pri tráviacich problémoch. Má pozitívne účinky pri liečení gastritídy, vredových ochoreniach, bolestiach žalúdka.