PLYNUTIE V MÚDROSTI sa mi zdá dobrá téma na saturnovskú sobotu. Už sme si hovorili, že Saturn je prísny, ale spravodlivý učiteľ. Je to aj múdry pustovník, ktorý ťa čaká na konci cesty životom, a pozýva do svojej pustovne. Prechádzaš ňou chvíľu, ale on si ťa na tento prechod pripravuje celý život. Múdro pripravuje.

Kým si v plnej sile, ponúka múdrosť. Učíš sa v škole života. Ak zle, raz-dva ťa usmerní nejakou prekážkou. Ak dobre, ticho ti požehnáva. Máš tak možnosť zrieť do múdrej staroby. Potom sa podpíše tiež na tvojom fyzickom vzhľade - skrehnú ti kosti, skrehne tvár i telo, šeď ťa postriebri... v procese učenia ti ponúka aj múdro spracovať samotu. Vie, že na konci cesty je toto prijatie veľmi dôležité. Chápeš? Bránou života a smrti prejdeš sám.

Ak príjmeš múdrosť i starobu, si jeho kamarát. Plynieš v múdrosti, prijal si jeho hru, jeho systém, jeho láskavé hranice, jeho vesmírom schválený poriadok. Múdro prijal. Sedíš vo svojom vnútornom chráme a je ti dobre, pretože svet plynie v múdrosti ďalej. A ty to vieš.

PS. So Saturnom múdro plynieš k spiritualite. On si na teba dáva celý život pozor, sleduje tvoje kroky, usmerňuje jemne, ale i ostrejšie. Má jasný zámer - doviesť ťa domov.