Ako som sa rozhodla vziať naspäť svoju SILU a MOC, ktorú som kedysi dávno odovzdala lekárom

Pred časom som presne po roku navštívila špecializovaného lekára. Taká štandardná prehliadka dva roky po operácii. Už pred rokom mal potrebu miesto povzbudenia povedať mi: „Vaše riziko je minimálne, ale je !“ a pokračoval v popise katastrofických scenárov, z ktorých by sa niektorý pacient možno aj psychicky zložil.

Tentoraz sa opýtal, ako sa mám.

Keď som povedala, že sa cítim výborne, aj s príslušnými detailmi z môjho života, pozeral ako neveriaci Tomáš.

Po kontrole mi povedal to, čo sama viem: že SOM ZDRAVÁ. A opäť ma začal presviedčať, čo by som mala robiť, aby som zdravá aj ostala. Principiálne sú, podľa neho, jedinou cestou k trvalému zdraviu pri chorobách a ich predchádzaniu antibiotiká, genetika a očkovanie. Pozerala som na neho s pochopením a poďakovala som sa, pretože viem, že si robí svoju prácu najlepšie, ako vie, ale jeho názor už so mnou nerezonuje. Spomenula som epigenetiku a lekárov celostnej medicíny, ktorí majú iný pohľad, berú človeka ako celok a dokážu ho podporiť v jeho samoliečivej schopnosti.

 

Poďakovala som sa mu za všetko, čo pre mňa urobil, pretože ako mikrochirurg odviedol dokonalý výkon.

Ale všetko ostatné bola moja práca so sebou, s mojím vnútorným prostredím: s vedomím, s emóciami a, v konečnom dôsledku, aj s mojim fyzickým telom. Vďaka tejto autentickej skúsenosti viem, že sme plne kompetentné bytosti, ktoré môžu zmeniť svoj fyzický stav, nech je akokoľvek vážny, a to zmenou svojho prostredia zvnútra: zmenou myšlienok, emócií, postojov a presvedčení. Potom sa dejú „zázraky“, ktoré alopatická medicína nazýva náhoda. Dejú sa vtedy, keď človek vezme ZODPOVEDNOSŤ ZA SEBA do vlastných rúk.

Na záver mi podal ruku a v tom momente mi prišiel vnem, že v podstate už sem prísť nemusím.

Pretože už som sa rozhodla. Vzala som si naspäť svoju SILU a MOC, ktorú som kedysi dávno odovzdala lekárom v presvedčení, že iba oni vedia zabezpečiť dobrý zdravotný stav môjho tela.

Zrazu mi to celé prišlo ako jeden veľký DAR, ktorý som dostala od života. TRANSFORMÁCIA seba samej a svojho života, cez udalosť spojenú s telom, mi priniesla úplne nové príležitosti. Dnes o tom, čo som zažila, môžem hovoriť a písať a s kým to rezonuje, môže sa touto cestou inšpirovať.

Pochopila som, že pojem „zdravie“ je iba spoločenská dohoda o pojme spĺňajúcom akúsi normu.

A tú vymysleli síce odborníci, ale tiež iba ľudia. Nemusíme vôbec spĺňať tieto normy, a pritom môžeme mať plne funkčné telo. Ide o to, či sa odvážime spoliehať sa už iba sami na seba.

Zora Vypušťáková

Transformačná koučka, etikoterapeutka, autorka www.priestorprezmenu.sk

P.S.: V tejto súvislosti zdieľam link na prednášku lekára celostnej medicíny MUDr. Jana Vojáčka Odolnost a skutečná prevence. https://m.youtube.com/watch?v=S-8_eIt5oCk

 

Článok bol publikovaný v online magazíne Inštitútu trvalého rozvoja  www.40plus.sk