VŠETKO môže byť aj INAK, táto vetička „žije“ v našom meditačnom kruhu už tretí rok, a tak som sa rozhodla niečo inak urobiť aj s horoskopmi na apríl. Často a rada hovorím, že všetci sme všetkých dvanásť znamení, všetci máme silu všetkých dvanástich znamení v sebe, ale mnohokrát sa stotožňujeme len s jedným - so svojím slnečným.  V kalendárnom mesiaci sa však fraktálne striedajú všetky znamenia, ich sila je znásobená. 

Na apríl teda dávam do „pľacu“ lunárny kalednár, na ktorom spolupracujem so Žofiou Kanyzovou už dvadsaťštyri rokov. Čo si môžeme uvedomiť hneď na začiatku tohtoročného apríla?

... že mesiac sa začína veľmi optimisticky: 1.apríl je totiž v Strelcovi,

... že je Veľkonočný pondelok, plný želaní zdravia,

... že je Deň vtáctva, a v prírode to naozaj spieva,

... že naša pečeň v tomto mesiaci potrebuje viac pozornosti,

... že nov je 8.4. v Baranovi a spln 24.4. v Škorpiónovi,

... a ešte raz pripomínam, že všetko sa všetkých týka. Všetko so všetkým súvisí. 

BARAN má svoje dni 8.a 9. apríla, pričom 8.4. je nov v Baranovi, a teda je dôležitý najmä pre Baranov, ale týka sa všetkých znamneí. Baran ovplyvňuje hlavu, mozog, tvár a životnú silu. Nov je vhodný čas na zmenu. Buďte pozitívni. Šťastní ľudia majú pozitívny pohľad na svoj život, ako minulý, tak súčasný, aj napriek negatívnym okolnostiam, a tešia sa na budúcnosť. • Ak držíte pôst, zamerajte sa na prečistenie tela, nie na diétu! V tomto ročnom období je vhodná všetka čerstvá zelená zelenina a byliny: petržlen, pažítka, pór, biela reďkev, reďkovky, púpavy, žihľavy ai. Tiež klíčky a výhonky: šošovica, mungo, sója, žerucha. • Pri bolesti hlavy skúste ponoriť ruky až nad lakte do veľmi teplej vody a pite mätový čaj.

BÝK svoju silu ukazuje v dňoch 10. a 11. apríla. Býk ovplyvňuje krk, mandle, čuch, chuť, tylo a ramená. Zázračná je cibuľa - pomáha nielen pri prechladnutí, proti zápalom a tvorbe hlienov, ale aj pri chorobách srdca, diabetu, osteoporóze, zlepšuje krvný obeh, znižuje vysoký tlak, ovplyvňuje zrážanlivosť krvi a podľa posledných výskumov zlepšuje pamäť. Cibuľa produkuje fytonutrienty – aromatické látky zodpovedné za ochranu proti vírusom a baktériím, a zlúčeníny síry, ktoré robia naše telo odolnejšie voči mnohým chorobám a zdravotným ťažkostiam. Okrem toho vitamín C má veľké množstvo minerálnych látok. Skrátka cibuľa je zázračná, lacná a dostupná všetkým.

BLÍŽENCI obsadili 12. a 13. apríl a ovplyvňujú pľúca, priedušky, dych, paže a ruky. Dýchanie je život, dýchajte nosom. Sliznica zachytáva nečistoty, ničí mikróby, nadýchaný vzduch sa ohrieva a zvlhčuje. Udržujte nosnú dutinu čistú a priechodnú. • Meridiány sú energetické dráhy, ktoré prúdia telom a podľa čínskej medicíny ovplyvňujú naše zdravie. Položte si pravú dlaň na ľavý chrbát ruky, roztiahnite prsty a trite osemkrát hore a dole. • Pite šípkový čaj, jedzte šípkovú marmeládu. • Objatie milovanej osoby zlepší krvný tlak aj pamäť.

RAK si hovie v apríli až v troch dňoch, a to 14.,15. a 16.apríla. Ovplyvňuje žalúdok, dvanástnik, hruď, mliečne žľazy a trávenie. Prejdite sa. Pohybom zvyšujete produkciu žlče v pečen, a to má priaznivý vplyv na trávenie tukov. Podľa tradičnej čínskej medicíny je v apríli najviac ohrozeným orgánom pečeň. Poruchy pečene majú vplyv na oči, môže sa zhoršovať videnie a môže sa robiť hmla pred očami, niekto môže trpieť migrénou. Pečeni prospieva kyslastá chuť, kvasená zelenina, kyslá kapusta alebo jablkový ocot. Ľudoví liečitelia pri chorobách pečene odporúčajú čaj z nechtíka, púpavy, puškvorca, repíka, lipkavca, šalvie alebo švédskej kvapky. Čistiace čaje dopĺňajte zvýšeným príjem vody, aby vylučovanie nečistôt z tela bolo jednoduchšie.

LEV má svoje dni 17. a 18. apríla. Lev ovplyvňuje srdce a krvný obeh. Doplňte si vitamín C – zdrojom je čerstvé ovocie a zelenina, kyslá kapusta, sušené šípky a ďalšie rastliny ako rakytník, petržlenová vňať alebo medvedí cesnak. Čím farebnejšie, tým zdravšie. Farba je dôsledkom fotochemických reakcií, ktoré vznikajú vďaka energii slnečného žiarenia.  Dajte si kúsok čokolády, zdvihne vám náladu a povzbudí vďaka horčíku krvný tlak.  Šťastie je, keď človek žije v harmónii so sebou a so svetom. Všímajte si krásu okolo seba. Hovorte si: To je krásne, to sa mi páči, veľmi ďakujem.

PANNA si znovu privlastnila tri aprílové dni, a to 19. až 21.apríla. Panna ovplyvňuje pankreas, tenké a hrubé črevo, trávenie. Naklíčené semená majú množstvo cenných látok – enzýmov, minerálov, vitamínov… Pripravte si ich sami doma, je to jednoduché. Na naklíčenie sa hodí fazuľka mungo, sója, brokolica, hrach, šošovica, žerucha a lucerna. Prepláchnuté semienka namočte cez noc do vody, aby napučali. Ráno ich vyberte, prepláchnite a dajte klíčiť do tmavej miestnosti. Ak nemáte špeciálnu nádobu na klíčenie, stačí plastové sitko alebo PET fľaša (odrežte úzke hrdlo a do dna urobte otvory). Keď klíčia v tme, sú krehkejšie. Na svetlo ich nemusíte dávať vôbec alebo len na posledný deň, potom budú obsahovať aj chlorofyl. Každý deň ich minimálne trikrát dôkladne prepláchnite. Za tri dni sú dostatočne veľké a obsahujú množstvo živín.

VÁHY nájdeme v apríli v dňoch 22. a 23.4. Váhy ovplyvňujú obličky, čistenie krvi a rovnováhu telesných tekutín. Nedostatok tekutín v tele, rovnako ako nadbytok, môže spôsobovať problémy obličiek. Pite počas celého dňa po menších dávkach – obličky sú za hodinu schopné spracovať zhruba tri deci vody. • Do jedla pridávajte rascu a petržlen, vyplavujú z tela močovinu, a tak bránia jej usadzovaniu v kĺboch. Zásadité pH moču udržuje draslík, nájdete ho v paradajkách, banánoch, orechoch, zemiakoch… Ak je funkcia obličiek narušená, tieto potraviny obmedzte.

ŠKORPIÓN si prisvojil tri dni v apríli a patrí mu aj spln, ktorý je 24.4. Teda tento deň je dôležitý pre Škorpiónov. Škorpión ovplyvňuje pohlavné a vylučovacie orgány, močový mechúr, konečník a sexualitu. Ak držíte pôst, skúste zeleninový deň. Zelenina je zásadotvorná a navracia rovnováhu prekyslenému organizmu. Začnite na spln s prečisťovacou kúrou zo žihľavy. Žihľava je najlepšia liečivá rastlina na prečistenie krvi a krvotvorbu, teda priaznivo ovplyvňuje celý organizmus. Vďaka obsahu železa pomáha pri únave. Na jednu šálku stačí preliať vriacou vodou lyžicu žihľavy a nechať krátko vylúhovať. Čaj neslaďte, pite trikrát denne, ale nie dlhšie ako štyri týždne. Urobte si jemnú masáž brucha krúživým pohybom v smere hodinových ručičiek, najskôr malé a potom väčšie kruhy – posilňuje trávenie, pomáha pri zápche, pri celkovej slabosti, priaznivo pôsobí pri starnutí a podporuje sexualitu. Máme sa radi. Nastávajúce mamičky sú v dňoch Škorpióna opatrné, celá oblasť panvy je teraz citlivejšia.

STRELEC aprílom začal, teda 1.4 je jeho deň, a potom aj dni 27. a 28.4. sú strelecké. Strelec ovplyvňuje stehná, boky, krížovú kosť a pohyblivosť. Prospeje pohyb, napríklad hodinová prechádzka v ráznom tempe. Pri chôdzi sa držte vzpriamene, predstavte si, že vás čosi ťahá za temeno hore, ramená dole, dolnú časť brucha a zadok spevnené, ruky uvoľnené (zaťaté zvyšujú krvný tlak). Po nakročení došliapnite najskôr na pätu a potom prenášajte váhu až k špičke. Dýchajte pokojne, zhlboka a do brucha.  Odpočívajte s nohami vo vyššej polohe. Pohlaďte svoje nohy od palcov až k zadku, nosia nás. Ak spohodlnia nohy, spohodlnia aj myseľ.

KOZOROŽEC má v apríli viac dni: 2.,3. a 29.,30.4. Kozorožec ovplyvňuje kostru, kolená, držanie tela, pohyb a pokožku. Dbajte na správne držanie tela.  Urobte si prírodné antibiotikum – zlatý med II.: zmiešajte jednu lyžičku škorice a dve lyžičky medu. Dôležité je použiť kvalitnú pravú cejlónsku škoricu, ktorá obsahuje len veľmi malé množstvo prírodného toxínu kumarínu. Škorica je prírodný antioxidant, pomáha pri mikróboch, vírusoch a plesniach a celkovo zvyšuje obranyschopnosť. Schopnosťou škorice je tiež prekrvovanie, zahrieva pokožku a rozprúdi mikrocirkuláciu, pomáha tak od studených nôh alebo brnenia končatín.

VODNÁR má dva dni začiatkom apríla – 4. a 5.4. Vodnár ovplyvňuje lýtko, holeň, členok, pätu a kŕčové žily. Pohybujte nohou v členku, napnú sa lýtkové svaly a tým dôjde k povzbudeniu krvného obehu. Nenoste príliš vysoké podpätky, pri sedení nekrížte nohy, večer ich striedavo sprchujte studenou a teplou vodou. Vhodná doba na začiatku jarnej očistnej kúry čajom alebo šťavou zo žihľavy. Žihľava čistí krv, podporuje činnosť pečene a obličiek, vďaka obsahu železa pomáha proti jarnej únave. Čerstvú žihľavu sparte a krátko vylúhujte (vrchovatá lyžica na ¼ l vody), pite niekoľko šálok žihľavového čaju denne tri týždne.

RYBY majú svoje dni 6. a 7.4. Ryby ovplyvňujú chodidlá, chôdzu a lymfatický systém. Urobte si kúpeľ nôh, masírujte chodidlá teplým olejom, pohybujte prstami na nohách. Ideálna je masáž druhou osobou.  Príhodný čas na odstraňovanie bradavíc a plesní na nohách. Jedzte potraviny, ktoré najlepšie prečisťujú lymfatický systém – čerstvé ovocie a čerstvú zeleninu. Neumývajte si ani nestrihajte vlasy, tvoria sa lupiny a vlasy rednú.  Pozor, v Rybách pôsobí alkohol, káva, cigarety a lieky oveľa intenzívnejšie.